zaterdag 28 september 2013

Opa's smulcake



Ingrediënten
Voor een bakplaat van 40 cm x 33 cm

Neem de helft voor een vierkant bakblik van 25 cm x 25 cm.
Of reken zelf de oppervlakte uit van je blik. De verhouding t.o.v. de bakplaat bepaalt de hoeveelheid van alle ingrediënten.

Voor de bodem (kan je prima een dag eerder maken)
500 gram zelfrijzend bakmeel
320 gram koude roomboter
250 gram suiker
1 ei
20 gram citroenrasp
snufje zout

voor de 2e laag
200 gram amandelspijs
1 ei

Voor de 3e laag
                Ca. 6 middelgrote appels (bijv. Elstar) of 1 à 1½  groot blik abrikozen
                kaneel

Voor de 4e laag
                450 gram cakemeel
                250 gram roomboter, liefst op kamertemperatuur
                200 gram vloeibare margarine
                450 gram witte basterdsuiker
                9 eieren (maat M)            
                Evt. 1 el citroenrasp
                Evt. 1 tl kaneel en  1 tl kardemom
                Snufje zout
                Evt. iets melk als het beslag te stevig is

Verwarm de oven een kwartier voor het bakken voor op 200°C.

Bereidingswijze

Bodem
Kneed een deeg door boter en suiker te mengen en daarna de rest van de ingrediënten toe te voegen. Kneed dit totdat zich een samenhangende bal heeft gevormd. Dit kan ook in de keukenmachine. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoekige vorm ter grootte van de bakplaat. Doe het daarna op bakpapier op de bakplaat.
Als je dit deeg over hebt, kan je het in de diepvries bewaren.

De 2e laag
Maak de spijs met een vork fijn en meng het met het ei tot een egale massa. Verdeel dit over het deeg.

De 3e laag naar keuze
Tip: je kan de helft van de bakplaat met appels en de andere helft met abrikozen doen, dan heb je variatie.

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd er rechte plakjes van
  • Laat de abrikozen goed uitlekken
  • Verdeel de appels en/of abrikozen over de bakplaat


De 4e laag
Maak een cakebeslag met een handmixer of keukenmachine:

  • Roer de boter en margarine glad
  • Voeg de suiker, citroenrasp en zout toe en mix tot een egale massa
  • Voeg één voor één de eieren toe, mix ze goed door het beslag. Mix dan met de handmixer 5 minuten tot een luchtig beslag is gevormd. Met de keukenmachine kan dit korter.
  • Spatel dan de cakemeel erdoor en evt. kaneel en kardemom. In de keukenmachine kort  mengen op een lage stand. Als het deeg te stevig is, voeg dan iets melk toe.
  • Verdeel het cakebeslag over de bakplaat
  • Doe evt. nog plakjes appel over de bovenkant

Bak de smulcake minimaal 1 uur in de oven op 200°C, iets onder het midden¹. Na de baktijd controleren of de cake gaar is door er in het midden met een satéprikker in te prikken. Als deze er droog uitkomt, is het gaar. Laat het afkoelen. Voor het serveren evt. met poedersuiker bestrooien.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten