Eindeloos variëren met bloem
Vandaag gaat het er van komen.
Plat meergranenbrood
Voor dit weekend had ik de kans om me uit te leven in de keuken: zaterdag hadden we een verjaardag te vieren. Eén van de try-outs was dit meergranenbrood, nu niet in de bekende vorm uit de broodbakmachine of het broodbakblik, maar rond èn plat.
Ingrediënten
Deeg
200 gram volkorenmeel
150 gram meergranenmeel (bijv. molenmix donker van de molen uit Biggekerke)
150 gram patentbloem
7 gram gist
4 gram zout (er zit al zout in dit meergranenmeel, anders 10 gram toevoegen)
10 gram suiker
10 gram vloeibare margarine of olijfolie
330 ml water
sesamzaadjes, havervlokken of maanzaadjes (optioneel)
Broodbeleg
eindeloos te variëren: kaas-tomaat-lollo biondo of tonijnsalade met eikenbladsla of farmersalade of ...
Benodigdheden
2 ingevette ringvormen met een doorsnee van 18 cm (optioneel)
prikkertjes (bijv. van de Action)
- Doe in het broodbakblik van de broodbakmachine (bbm) achtereenvolgens het gist, volkorenmeel, meergranenmeel, patentbloem, zout, suiker, water en de margarine.
- Kies het programma 'pizza', dat in 45 minuten zorgt voor een gerezen deeg.
- Strooi wat bloem op je werkblad. Haal het deeg uit de bbm en sla het door.
- Verdeel het deeg in twee delen, Maak hiervan twee mooie ronde bollen, zoals Levine laat zien. Maak deze egaal plat en verdeel de twee helften over de vormen of leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Bevochtig de bovenkant met een kwastje en strooi er de zaadjes of vlokken over.
- Laat dit 60 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de electrische oven voor op 200 graden.
- Bak beide broden in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Als je op het brood klopt, klinkt het hol als het gaar is. Voor wie een kernthermometer heeft: de kerntemperatuur moet 90 graden geweest zijn.
- Laat het brood afkoelen, snij het kort voor het serveren horizontaal door, beleg het brood, snij het in puntjes en maak het af met een prikkertje.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten