Niet getreurd: we maken hem zelf! Om je vingers bij af te likken.
Wel opgepast, want ze zijn zo op.
Ingrediënten
Voor het deeg:
500
gram bloem, liefst kristalbloem
7 gram
gist
10
gram zout
12
gram kristalsuiker
50
gram roomboter
½ - 1
eetlepel citroenrasp
1
theelepel koek- en speculaaskruiden of kaneel
285 ml
melk
Evt. 1
tablet vitamine C (verpulverd)
Voor de buitenkant:
Ca. 250
gram donkerbruine basterdsuiker
1
eetlepel kaneel
J
kijk op www.zeeuwsebolus.nl (> bakkerij) voor een instructiefilmpje
bolusbakken van de Boluskampioen 2011. Ooit was deze bakkerij van mijn opa...
Bereidingswijze
- Het deeg kneden en 1½ uur laten rijzen op een warme plek of op 30°C in de oven. Dit kneden en rijzen kan in de broodbakmachine op de pizzastand.
- Oven voorverwarmen op 225°C
- Het deeg verdelen in stukjes van 50 à 55 gram
- Rol van elk stukje een streng van 15 cm en laat dit 15 min. rusten
- Rol ze uit tot 25 à 30 cm en besuiker ze door ze door het mengsel van basterdsuiker en kaneel te rollen
- Daarna tot een bolus draaien en 2 cm uit elkaar op een bakplaat leggen
- Bolussen 30 minuten na laten rijzen onder huishoudfolie en een theedoek
- Daarna folie en theedoek eraf halen en op 225°C gedurende 7 à 8 minuten in de oven bakken
- Enkele minuten nadat ze uit de oven zijn, de bolussen van de bakplaat halen en omgedraaid op een taartrooster af laten koelen
- Na 20 minuten de bolussen in een plastic zak doen (het geheim om ze zacht te houden)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten