donderdag 26 september 2013

De Zeeuwse bolus

Als we naar Zeeland gaan, is het feest: een bolus bij opa en oma. Toch wel jammer als we weer naar huis gaan en we moeten het weer een tijdje zonder bolus doen...
Niet getreurd: we maken hem zelf! Om je vingers bij af te likken.
Wel opgepast, want ze zijn zo op.





Ingrediënten

Voor het deeg:
500 gram bloem, liefst kristalbloem
7 gram gist
10 gram zout
12 gram kristalsuiker
50 gram roomboter
½ - 1 eetlepel citroenrasp
1 theelepel koek- en speculaaskruiden of kaneel
285 ml melk
Evt. 1 tablet vitamine C (verpulverd)

Voor de buitenkant:
Ca. 250 gram donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel kaneel

J kijk op www.zeeuwsebolus.nl  (> bakkerij) voor een instructiefilmpje bolusbakken van de Boluskampioen 2011. Ooit was deze bakkerij van mijn opa...
 

Bereidingswijze
  • Het deeg kneden en 1½ uur laten rijzen op een warme plek of op 30°C in de oven. Dit kneden en rijzen kan in de broodbakmachine op de pizzastand.
  • Oven voorverwarmen op 225°C
  • Het deeg verdelen in stukjes van 50 à 55 gram
  • Rol van elk stukje een streng van 15 cm en laat dit 15 min. rusten
  • Rol ze uit tot 25 à 30 cm en besuiker ze door ze door het mengsel van basterdsuiker en kaneel te rollen
  • Daarna tot een bolus draaien en 2 cm uit elkaar op een bakplaat leggen
  • Bolussen 30 minuten na laten rijzen onder huishoudfolie en een theedoek
  • Daarna folie en theedoek eraf halen en op 225°C gedurende 7 à 8 minuten in de oven bakken
  • Enkele minuten nadat ze uit de oven zijn, de bolussen van de bakplaat halen en omgedraaid op een taartrooster af laten koelen
  • Na 20 minuten de bolussen in een plastic zak doen (het geheim om ze zacht te houden)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten